Grunden för ett givande teamarbete är att det präglas av tillit. Då kan ledarskap och följarskap gå hand i hand i harmoni.
Att trumma tillsammans i en grupp är ett konkret verktyg och ett kul sätt för att visuellt åskådliggöra hur ett “team” kan åstadkomma ett befruktande samarbete, främja gruppdynamik och känna samhörighet.
För det andra kan trummandet erbjuda en avkopplande och terapeutisk upplevelse. Rytmisk musik och trummor har visat sig ha positiva effekter på stressreducering och ökad välbefinnande. Det kan fungera som ett sätt att släppa loss känslor och skapa en mer avslappnad atmosfär.
Slutligen kan trummandet i grupp också stärka förmågan att samarbeta och kommunicera. Genom att samarbeta för att skapa musik lär sig deltagarna att lyssna på varandra och arbeta tillsammans för att uppnå ett gemensamt mål.
De brasilianska rytmerna utgör en tacksam grund för alla nivåer av förkunskaper. Alla får en roll, känner sig delaktiga och kan utforska olika roller på ett lekfullt sätt. Samtliga trummor och slagverk i teambuildingen är autentiska och professionella slagverk.
Moment som ingår kan till exempel vara:
- Glädjen i att åstadkomma resultat som en synkroniserad grupp
- Genomgång av tekniker för de olika instrumenten
- Samarbete inom de olika sektionerna
- Start och stopp
- Lag och samarbete
- Att ta och följa ledarskap
- Lyssnande
- Kommunikation
Vad säger forskningen om hälsa & trummor?
Att trumma är universellt, opartiskt: Det finns några “elefanter i rummet” som kan motverka samarbete som t.ex kön, språk, hierarki, kultur och ålder. Trum-teambuilding är ett effektivt sätt att bryta barriärer då trumma är både universellt och opartiskt. Det kan hjälpa till att få en grupp människor att lyssna på varandra, oavsett hur gruppdynamiken ser ut.
Forskning har visat att trummande har ett terapeutiskt värde: Forskning visar att trumspel ökar alfa (avslappning, meditation) och theta (fantasi och reflektion) produktionen av hjärnvågor samt även synkroniserar hjärnvågorna. Allt detta kan leda till ökad kreativitet, förbättrad problemlösningsförmåga, förbättrat immunförsvar och mycket mer. Vetenskapliga studier av det mänskliga sinnet visar också att trumspel främjar positiva känslor och får människor att arbeta harmoniskt. Med det sagt stimulerar trummandet deltagarna och får dem att slappna av och förbättra deras fokus. Efter långa konferenser kan trumma också vara effektivt eftersom det vitaliserar och är avstressande för deltagarna. Att trumma får oss att vara i nuet.
Ökar kreativiteten: Ibland hamnar vi hjulspår där vi inte kan komma på nya idéer och inte kommer vidare med en uppgift. Att trumma hjälper idetorka genom att vi fokuserar våra tankar när vi kommer in i rytmen. I denna process arbetar vänster och höger sida av hjärnan tillsammans och detta ökar kreativiteten eller tänkandet ”utanför boxen”. Dessutom har de mentala utmaningarna när man skapar musik visat sig öka ens logiska tänkande såväl som problemlösning.
Insikter: I en orkester lär sig musikerna att lyssna på varandra och bli medvetna om sitt individuella bidrag till helheten. Detta gäller även för trum-teambuilding. där deltagarna lär sig betydelsen av att samarbeta med varandra och även lyssna på varandra för att upprätthålla den gemensamma rytmen. I denna processen får de lära sig hur viktigt deras individuella bidrag är för helheten och teamet.
Nöje: Att trumma i grupp är kul och när alla är synkade uppstår ett lyckorus av energi och en gemensam kraft som alla kan uppleva. Det kommer även att få den mest självständiga personen att le när de “trummar in sitt hjärta” och när människor mår bra, tenderar de att ge sitt absolut bästa.
Hälsa: Musik, och särskilt trumspel har visat sig stärka immunförsvaret som därmed skyddar kroppen från infektioner. Dessa faktorer kan då bidra till färre sjukdagar och ökad skaparkraft.